بیزینس آکادمی: امروزه اینترنت بسیار فراگیر تر به نسبت سالیان گذشته شده و یکی از مشکلات اساسیای که ذهن بسیاری از مارا درگیر میکند کنترل بر اینترنت است. اما تصور کنید، دنیای وب در جهان دیگر تحت کنترل هیچ نهادی نیست و میتوانید بدون کوچکترین دغدغهای هرچیزی را که میخواهید با استفاده از هوش مصنوعی در هر نوع ساختاری (متنی، ویس، تصویر و…) به راحتی در وب پیدا کنید.
وب 3.0 یا همان Web 3.0 همین منظور را برای ما فراهم میکند، در اصل تمامی ویژگیهایی که شمردیم بخشی از ویژگی های نسل سوم اینترنت در جهان هستند. در این مطلب به صورت کاملتر اقدام به بررسی مفهوم وب 3 (Web 3) و تاثیرات آن بر روی صنعت اینترنت خواهیم پرداخت.
اینرتنت با طمع بلاک چین
اولین دفعهای که نام بیت کوین به گوشتان خورد یادتان است؟ شاید در آن زمان احساس ترس زیادی به نسبت این رمز ارز میکردید و یا فکر میکردید، که آیا این توکن میتواند به صورت قانونی عمل کند؟ یا شاید این پروژه یک کلاهبرداری بزرگ است.
در آن زمان بیتکوین آیندهای در میان دیگر شرکتهای فناوری و اطلاعات نداشت و آنها اصلا به این رمز ارز فکر نمیکردند؛ اما امروزه به جرئت میتوان گفت که بیت کوین در هرجایی وجود دارد.
شاید برایتان سوال باشد، که این موارد چه ارتباطی با وب 3 دارند؟ در حقیقت فناوری Web3 با دنیای بلاک چین و رمزارزها بسیار گره خورده است! این مفهوم برای اولین بار در سال 2014 توسط گوین وود (یکی از هم بنیان گذاران ارز اتریوم) به جهانیان معرفی شد.
در اصل وب 3 برای حذف تمامی واسطههای بزرگ در سطح وب جهان به وجود آمده است. در این نسل جدید از اینترنت تمامی سیستمها و اطلاعات موجود بر روی یک شبکه کاملا غیر متمرکز بر پایه بلاکچین بنا نهاده شده، Web 3.0 از تکنولوژی های متفاوتی برای پردازش دادههای خود استفاده میکند.
بسیاری از کارشناسان انتظار دارند، وب 3.0 تجربه بسیار جدیدی برای همه کاربران اینترنت بگذارد.
فناوری وب 1 و وب 2 چیست؟
قبل از آشنایی بیشتر با فناوری وب 3 میبایست، با فناوری های وب 1 و 2 آشنا شوید. وب 1 به اولین نسخه انتشار یافته از اینترنت گفته میشود، که در سال 1990 برای اولین بار ابداع شد و تا سال 2000 در حال گسترش بود.
فناوری وب 1 از پروتکل های باز ساخته شده بود. در آن زمان بیشتر مرم از وب فقط برای خواندن مطالب با دوستان یا غریبه ها استفاده میکردند، سپس با پیشرفت Web1، افراد و سازمان ها از این فناوری برای تجارت الکترونیک و همچنین تحقیقات دانشگاهی و علمی استفاده کردند.
وب 2 در اواسط دهه 2000 ابداع شد، با ابداع وب2 گروههای جدیدی از شرکتهای اینترنتی مانند: فیس بوک، ایکس (توئیتر سابق)، ویکی پدیا و… ظهور پیدا کردند. این شرکتها به کاربران خود اجازه دادند تا مخاطبانشان محتواهای خود را ایجاد کنند و با دیگران به اشتراک بگذارند.
وجود این نسل از اینترنت موجب ایجاد شدن شغل های زیادی مانند: کارشناس سئو، طراح سایت، کارشناس تبلیغات و… شد.
وب 3؛
همانطور که اشاره کردیم، اصلیترین ایراد وب 2 تحت کنترل و متمرکز بودن آن توسط برخی از کمپانیهای بزرگ است. Web3 درست زمانی پا به عرصه جهانی گذاشت که موضوع تمرکززدایی پس از اختراع ارزهای دیجیتال معرفی شد. به همین علت وب 3 نیز با موضوع غیر متمرکز کردن اینترنت پا به عرصه جهانی گذاشته است.
نسل جدید اینترنت به زودی قرار است، تمام جهان را در بر بگیرد و تمامی کاربران با استفاده از این فناوری به راحتی میتوانند، در فضایی کاملا امن و هوشمند بدون ترس تحت کنترل بودن، اقدام به تبادل اطلاعات با یک دیگر کنند؛ در حقیقت در چند سال آنیده شاهد تحول بسیار زیادی در صنعت اینترنت خواهیم بود.
ویژگی های اینترنت نسل جدید چه مواردی هستند؟
حالا که با مفهوم وب 3 بیشتر آشنا شدید، بهتر بوده با اصلیترین ویژگی های اینترنت نسل 3 نیز آشنا شوید تا بیشتر با تفاوت این نسل را با نسلهای قبلی بدانید. از آنجا که اینترنت نسل 3 بر مبانی فناوری بلاکچین ابداع شده، از برخی ویژگیهای خاص برخورد دار بوده که این ویژگیها عبارتند از:
- تمرکز زدایی
- نداشتن واسطه برای دسترسی به اطلاعات
- نقش کیلیدی هوش مصنوعی
- بهره گیری و استفاده از فضای واقعیت مجازی
- وجود امنیت بالا و کم بودن احتمال سرقت اطلاعات
برخی فکر میکنند، به خاطر وجود فناوری Web 3.0 قرار است، تب های مرورگر از صفحه روزگار حذف شوند؛ ولی این یک تفکر اشتباه بوده کاربران همچنان برای جستجو کردن سوالات خود نیاز به انواع مرورگرها خواهند داشت. اما بدون شک وجود فناوری وب 3.0 موجب میشود، تا نحوه طراحی صفحات وب بسیار تغییر کنند.
آیا وب 3.0 همان متاورس است؟
نه کاملا. به گفته متیو بال، فنآوری Web3 به پایگاههای داده غیرمتمرکز و معماری سیستمها اشاره دارد، در حالی که متاورس یک پارادایم جدید از محاسبات و شبکه است. هر دوی آنها ممکن است به آنچه ما امروز به عنوان اینترنت تجربه می کنیم نزدیک باشند، اما تا تحقق آن راه بسیار زیادی در پیش است.
کلام آخر
نسل جدید اینترنت که با نام وب 3.0 شناخته شده میشود؛ تجربه بسیار متفاوت تری را در جستجو برای کاربران خود فراهم میکند، با استفاده از این فناوری دیگر جستجوها و اطلاعات کاربران در اختیار چندین شرکت بزرگ نخواهد بود و دسترسی به اینترنت بسیار راحتتر انجام خواهد گرفت. همچنین تکنولوژی ها و فناوریهای بسیار زیادی مانند اینترنت اشیاء، ان اف تی، ماشین لرنینگ، هوش مصنوعی و… در وب 3 نقش کلیدیای خواهند داشت و موجب بهبود جایگاه این فناوری در سطح جهان میشوند.
نظرات کاربران