بیزنس آکادمی: به جرئت میتوان گفت یکی از اصلیترین اصول موفقیت در سرمایه گذاری شناخت خود و انواع تیپ شخصیت سرمایه گذاری است. هرچقدر ما خود و تیپ شخصیتی خود را به صورت دقیقتر بشناسیم راحتتتر میتوانیم تا تصمیمات مهم مالی را اخذ کنیم. در اصل با شناختن خودمان راحتتر میتوانیم مدیریت ریسک در سرمایه گذاری را انجام بدیم و سبد سرمایه گذاری مالیمان را ارتقاء بدیم.
در اصل در هر معاملهای و یا بازاری که شرکت کنیم این شناخت تیپ شخصیت سرمایه گذاری ماست، که موجب موفقیت ما میشود. به همین منظور ما نیز در ادامه به معرفی انواع تیپ شخصیت افراد در سرمایه گذاری پرداختهایم.
انواع تیپ شخصیت سرمایه گذاری
مطابق نظر بسیاری از روانشناسان مطرح در دنیا، سرمایه گذاران بازارهای مالی با توجه به رفتارهایی که در برابر بازارها دارند، به 6 دسته تقسیم میشوند. این 6 دسته از تیپ رفتاری عبارتند از:
- آرمانگرا
- عملگرا
- شکلگرا
- آمیزگر
- برونفکن
- واقعبین
آرمان گرا
یکی از انواع تیپ شخصیت سرمایه گذاری که بسیار برای کار در بازارهای مالی مناسب به شمار میآیند، آرمان گراها هستند. این تیپ شخصیتی اعتماد بنفس بسیار زیادی دارند و به همین دلیل در اکثر اوقات نسبت به بازار بسیار خوشبینند. این افراد عمولا درباره استعداد خود بیش از حد اطمینان دارند ولی باید توجه داشت که افراد آرمان گرا از یک نقطه ضعف قوی برخورد دارند.
از آنجا که آنها همیشه به بازار دید مثبتی دارند، برخی مواقع عملکرد بازار برخلف تصورشان است و متحمل ضررهای سنگینی میشوند. این دسته از افراد الگوهایی را در بازار دنبال میکنند مه حقیقی نیست و تنها زاده ذهنشان است.
اگر شما نیز جزو این دسته از افراد هستید حتما باید دقت کنید که قبل از ورود به هر معاملهای تحقیقات لازم را انجام دهید و هرگز اجازه ندهید که دیدگاه مثبتتان موجب شود تا در این معاملات دچار ضررهای زیادی نشوید.
عمل گرا
این دسته از افراد درست برخلاف آرمان گراها عمل میکنند. در حقیقت به جرئت میتوان گفت بهترین تیپ شخصیت سرمایه گذاری افراد عمل گرا هستند. در حقیقت عملگراها با تصور درست و تحلیلهایی که دارند به راحتی میتوانند هوش و مهارتهای اقتصادی خود را در بازارهای مالی به کار بگیرند.
معمولا این دسته افراد هیچ اعتمادی به بازارهای مالی ندارند و با توجه به تحلیلهای خود اقدام به انتخاب سدهای سرمایه گذاری میکنند. همچنین آنها برای تایید درستی تحللیهایی که انجام دادهاند، از چندین منبع معتبر استفاده میکنند.
با توجه به تحقیقات موجود روانشناسها معمولا عملگرها بشدت سودهای زیادی از معاملات خود دارند.
شکل گرا یکی از انواع تیپ شخصیت سرمایه گذاری
معمولا افرادی که شخصیت شکل گرا دارند وسواس فکری بسیار زیادی داشته و به همین دلیل هر بخشی از سرمایه گذاری خود را به صورت بسیار دقیق و ریز به ریز بررسی میکنند. از دیگر ویژگیهای اخلاقی افراد شکل گرا
این دسته از سرمایه گذاران بسترهای سرمایه گذاری خود را با دقت و وسواس فراوان ارزیابی و پیگیری میکنند. شکل گرایان بخشهای کوچک و فرعی سرمایه گذاری را با دقت رصد میکنند و توجه خاصی به برنامه و مسیر کلی ندارند.
شخصیت شکلگرا درتجزیه و تحلیل مشکلات و نوسانات، انعطاف ندارند و معمولا نسبت به مسائل خارجی سرمایه گذاری بی توجه
اند. این دسته ترجیح میدهند به جای کانالهای متعدد و پیوسته برای سرمایهگذاری، مقدار زیادی پول نقد بلا استفاده در حساب
خود داشته باشند و بهطور ناخود آگاه با تثبیت برآوردهای خود از بازار، قیمت اوراق بهادار را تثبیت میکنند.
سرمایه گذار آمیزگر
سرمایهگذاران آمیزگر، تمام عوامل خارجی را در هنگام سرمایهگذاری در نظر گرفته و ابعاد مختلف سرمایه گذاری خود را
اجزایی تاثیرگذار بر روی یکدیگر میدانند.
سرمایه گذار آمیزگرا درک کاملی از همبستگی عملکرد بخشهای مختلف بازارهای مالی دارد و روند و سبد سرمایهی خود را براساس این همبستگی تنظیم میکند.
سرمایه گذار برونفکن
یک سرمایه گذار برونفکن به سختی اشتباهات خود را که سبب شده در بازار متضرر شود، قبول میکند. این دسته حتی پس از اثبات این موضوع که مشکل و ضرر بهخاطر تصمیم نادرست آنها بهوجود آمده هم برای اقدام به اصلاح تصمیمات خود عجلهای ندارند و گاهی از آن سرباز میزنند.
برونفکن از اعتراف و پذیرش اشتباهاتش امتناء میکند و سعی میکند نتیجهی بد را به عوامل داخلی و خارجی مختلف نسبت دهد.
آنها بهدلیل جلوگیری از این اعترافات و بهدلیل آنکه نیاز نباشد بپذیرند مشکل از سوی آنها بوده نه وضعیت بازار سرمایه، خیلی دیر تصمیم میگیرند تا دچار تصمیم اشتباه نشوند.
سرمایه گذار واقعبین
این دسته از سرمایهگذاران، درست برخلاف دسته برونفکن ها، در مواجهه با پیامدهای تصمیمات اشتباهشان سخت و غیر منعطف نبوده، پیامدهای تصمیماتشان را پذیرفته و همیشه آماده پذیرش مشکلات پیش آمده هستند. این دسته برای ضرر پیش آمده بهانه تراشی نمیکنند و افراد دیگر را مقصر خسارت وارده نمیدانند.
سرمایه گذاران واقع بین، عواقب اشتباهاتشان را پذیرفته و پشیمانی بیش از اندازه ندارند؛ به همین دلیل در هنگام تصمیمگیری با خیال آرام و بدون استرس، کار خود را انجام میدهند.
با توجه به تیپ های شخصیت سرمایهگذاری فوق، میتوان هریک از شخصیتهارا در مقابل و متضاد دیگری دانست.
- آرمانگرا در مقابل عملگرا
- شکلگرا در مقابل آمیزگر
- برونفکن در مقابل واقعبین
۵ ویژگی تیپهای شخصیتی سرمایه گذاران
بر اساس تحقیقات انجام شده توسط “کمیسیون اوراق بهادار بریتیش کلمبیا” (British Columbia Securities Commission) در کشور کانادا، سرمایه گذاران به ۵ دستهی بیباک، سختکوش، عجول، محتاط و هیجانی تقسیم میشوند که در ادامه به توضیحاتی در این حوزه پرداختهایم.
۱. سرمایه گذار بیباک
افراد بیباک در سرمایهگذاری منعطف بوده؛ آنها آمادگی پذیرش اتفاقات را داشته و بهطور خاصی برونگرا هستند و بیش از
هرچیزی به سرمایهگذاری علاقه دارند. به طور کلی سرمایه گذار بیباک بهترین نوع رفتار سرمایه گذاری را دارد.
۲. سرمایه گذار سختکوش
سرمایهگذاران سخت کوش، ویژگیهای سرمایهگذار بیباک را دارند با این تفاوت که درونگرا هستند! سختکوشها، فاکتور و صورت حسابهارا بطور کامل بررسی نموده اما به دنبال جبران خسارات در دورههای زمانی مختلف نیستند و این رفتار فاکتوری منفی در مقابل رفتارهای شایستهی آنهاست.
۳. سرمایه گذار عجول
این افراد سازگار با روند سرمایهگذاری هستند اما کمتر به سراغ سرمایهگذاری مستقل میروند. این دسته نیز مشاوره مالی میگیرند اما به صورت حساب و ضرر و زیانهای اهمیت چندانی نمیدهند. افراد این دسته برای شروع سرمایهگذاری صبر کمی دارند و تحقیقات کافی انجام نمیدهند.
۴. سرمایه گذار محتاط
سرمایه گذار محتاط، شخصی درونگراست که علاقه ای به مشورت گرفتن از افراد با تجربه و حتی کسب تجربیات جدید ندارد و
برای تجربه هرچیزی آماده نیست. همچنین خیلی کم دیده میشود که افراد محتاط، سوابق مالی و تجاری پیشین خود را مورد
بررسی و تحلیل قرار دهند.
۵. سرمایه گذار هیجانی
تیپ شخصیت هیجانی حدالامکان وارد عرصه تجارت نمیشود اما اگر تصمیم به سرمایهگذاری بگیرد، هیچ تحقیقی در مورد تطابق
کار با شخصیت خویش و میزان سود و زیان کار انجام نمیدهد و همیشه بیگدار به آب میزند. این افراد مناسب کلاهبرداری بوده و
اغلب طعمه سودجویان میشوند.
سخن پایانی
حضور در بازارهای سرمایه و داشتن شغلی مستقل و بدون نیاز به کارفرما و کسب درآمد از خانه بیشتر از حقوق ماهیانه، هدف و رویای بخش بزرگی از مردم دنیاست.
با بررسیهای بیشتر روانشناختی درمییابید که کدام تیپ شخصیت سرمایهگذاری را دارا هستید و در مواقع سرمایه گذاری، انجام
فعالیتهای اقتصادی و نوسانات بازار چه رفتاری از خود بروز میدهید.
نظرات کاربران